Rapoarte de țară cu privire la măsurile de protecție socială ale artiștilor independenți in perioada pandemiei - Germania (II)

 


RAPOARTE DE ȚARĂ

GERMANIA

Ulrike Blumenreich
Ultima actualizare: 24 aprilie

Corona și cultura în Germania: cronologie, măsuri de sprijin și discuții

La fel ca în toate domeniile societății, răspândirea virusului corona are, de asemenea, un impact enorm asupra culturii. Închiderea instituțiilor culturale și a educației (culturale), anularea evenimentelor culturale, precum și anularea proiectelor de artă și culturale, reprezintă provocări enorme pentru toți actorii culturali. La rândul său, aceasta amenință existența și subzistența artiștilor, asociațiilor culturale, instituțiilor culturale și companiilor din industriile culturale și creative.

Această contribuție constă din trei părți: a) o cronologie a evenimentelor selectate referitoare la cultură și COVID-19, b) o prezentare generală a măsurilor de sprijin care au fost puse în aplicare la nivel federal și de stat și de către sectorul cultural însuși, și c) o schiță a punctelor de discuție în curs cu privire la cultură și coroană.

Cronologie

La începutul lunii martie, primul impact semnificativ al pandemiei de coroană asupra sectorului cultural devine evident: două târguri majore - Târgul de carte de la Leipzig și Târgul de muzică din Frankfurt - sunt anulate. Aceste evoluții sunt urmate în curând de anularea oricăror evenimente mari și la mijlocul lunii martie sunt interzise toate evenimentele care implică grupuri de persoane. Datorită structurii federale a Germaniei, multe decizii se iau la nivel de stat. În funcție de stat, instituțiile culturale au fost închise fie pe 13, 14, 15 sau 16 martie. Încă nu a fost anunțat sfârșitul închiderii instituțiilor culturale. Conform acordului guvernelor federale și de stat, evenimente majore nu vor fi posibile până cel puțin la 31 august 2020.

O cronologie a evenimentelor selectate privind COVID-19 și cultura din Germania

Pe 3 martie, târgul anual de carte de la Leipzig este anulat.

Pe 4 martie, târgul anual de muzică de la Frankfurt, inițial programat să fie găzduit în primăvară, este anulat. Este cel mai mare târg comercial din Europa pentru industria muzicală.

Pe 10 martie, o serie de state federale (Bundesländer, cum ar fi Nordul-Westfalia și Bavaria) anunță interzicerea evenimentelor cu mai mult de o mie de participanți. Alte state federale emană acest lucru în zilele următoare.

La 11 martie, Consiliul German pentru Cultură solicită un fond comun de ajutor de urgență pentru artiști de către guvernele federale și de stat. Urmează cereri suplimentare pentru programe specifice și ajutor de urgență din partea altor asociații culturale.

La 13 martie, primele state federale (de exemplu, Schleswig-Holstein) interzic toate evenimentele publice care intră în vigoare imediat. Acest lucru este valabil și pentru teatre, cinematografe, muzee, centre de educație pentru adulți, biblioteci, cluburi etc.

Pe 15 martie, Germania își închide parțial granițele cu Franța, Austria și Elveția.

Pe 16 martie, Asociația Germană a Orchestrei înființează un fond de sprijin de urgență pentru muzicieni independenți și solicită donații. Alți actori și asociații vor urma acest exemplu.

Pe 19 martie, primele state federale încep cu programe de sprijin imediat. Hamburg inițiază un fond specific sectorului cultural de 25 de milioane EUR. Urmează alte state federale.

La 22 martie, după primele restricții de blocare de către unele state federale (inclusiv Bavaria, Saarland, Baden-Württemberg, Renania-Palatinat) și municipalități (inclusiv Freiburg), guvernul federal decide să interzică toate formele de contact. Adunările de peste 2 persoane sunt interzise. Facilitățile gastronomice trebuie, de asemenea, să se închidă.

Pe 22 martie, la ora 18:00, muzicienii din toată Germania au făcut o declarație comună cântând „Oda bucuriei” lui Beethoven de pe balcoane sau de ferestrele deschise.

Pe 23 martie, guvernul federal decide asupra unui program de 50 miliarde EUR pentru sprijinirea lucrătorilor independenți și a întreprinderilor mici.

Pe 25 martie, miniștrii educației iau decizia executivă de a permite examenele finale de liceu (Abitur). Acest lucru după ce unele state individuale (de exemplu, Schleswig-Holstein) au discutat despre anularea examenelor.

Pe 28 martie, s-a anunțat că restricțiile și blocarea vor continua cel puțin până pe 20 aprilie.

Festivalul de la Bayreuth, care are loc în fiecare vară, este anulat pe 31 martie.

Pe 2 aprilie, se adaptează o lege a contractelor de evenimente (Veranstaltungsrecht). Organizatorii de evenimente pot da acum vouchere.

Pe 15 aprilie, se anunță că, în ciuda reducerii orelor de funcționare a afacerilor, restricțiile și blocarea vor continua până pe 3 mai.

Pe 15 aprilie, miniștrii culturii din statele federale discută despre redeschiderea școlilor, în special a cursurilor de absolvire, de la sfârșitul lunii aprilie.

Pe 17 aprilie, Saxonia este primul stat federal care permite slujbele bisericești la scară mică, după ce evenimentele religioase au avut loc exclusiv online în ultimele săptămâni.

Pe 20 aprilie, magazinele de până la 800 de metri pătrați au permis redeschiderea, precum și librăriile care erau închise anterior în 14 din cele 16 state federale. Bibliotecile și arhivele universitare pot, de asemenea, să se deschidă din nou.

Pe 20 aprilie, Consiliul Cultural German și Centrul de Competență pentru Industriile Culturale și Creative încep un sondaj al asociațiilor federale ale industriilor culturale și creative cu privire la implicațiile virusului corona. La fiecare două luni, va avea loc un sondaj pentru accesarea dezvoltărilor.

Pe 21 aprilie, Oktoberfest-ul din München, care are loc în fiecare toamnă, este anulat.

Pe 22 aprilie, are loc o audiere cu privire la efectele pandemiei de coroană asupra culturii, industriilor creative și mass-media în comitetul pentru cultură al Bundestagului german. Sunt discutate propuneri privind „Ajutor pentru evenimente, cultură și mass-media” de la diferite grupuri parlamentare.

Pe 23 aprilie, beneficiile de muncă pe perioadă scurtă de timp începând cu a patra lună sunt mărite.

Pe 23 aprilie, interdicția adunării oamenilor este anulată în unele state federale (de exemplu, Turingia și Berlin). Sunt permise din nou întâlniri cu un număr limitat de persoane și în conformitate cu reglementările privind distanța și igiena.

Măsuri de sprijin

Politica și administrația au dezvoltat o varietate de măsuri de sprijin la nivel federal, precum și în state federale individuale și în unele municipalități. Aceste măsuri constau dintr-un set de beneficii financiare directe (subvenții, împrumuturi), beneficii financiare indirecte (scutire de impozite) și modificări ale drepturilor de acces și ale dispozițiilor privind subvențiile, precum și consiliere de coaching. Există instrumente generale și specifice culturii. Societatea civilă sprijină, de asemenea, artiști creativi și instituții culturale cu donații și fonduri.

În cele ce urmează, este prezentată o selecție de măsuri, la nivel federal, din trei state federale selectate și măsuri furnizate chiar de sectorul cultural.

Măsuri la nivel federal

General

Indemnizație de muncă pe perioadă scurtă de timp pentru angajați (nu se aplică profesioniștilor independenți): angajații primesc 60% din salariul net pierdut în timpul muncii de scurtă durată (cu copii 67%), începând cu luna a patra 70% sau 77%, din luna a opta în continuare 80% sau 87% (limitat până la sfârșitul anului).

Pachet de ajutoare pentru lucrătorii independenți și întreprinderile mici: Fonduri federale de până la 50 miliarde EUR: Ajutor financiar imediat sub formă de subvenții (pentru costuri de funcționare în curs) pe o perioadă de 3 luni, pentru întreprinderile mici cu o valoare max. 5 angajați 9000 EUR și pentru companii cu max. 10 angajați 15.000 EUR.

Acces simplificat la securitatea de bază (de asemenea, pentru profesioniștii din domeniul culturii și mass-media): Acces la indemnizația de șomaj II.

Fond de încurajare pentru servicii de consultanță pentru companii: Până la 4.000 EUR fiecare, prin intermediul Ministerului Federal pentru Economie și Energie.

Ajustarea „Legii contractului de evenimente”: organizatorii pot emite un voucher în loc de rambursarea biletului pentru evenimentele care nu pot fi realizate din cauza COVID-19.

Ajutor de lichiditate și împrumuturi instantanee prin intermediul băncii de dezvoltare Kwf.

Scutire de impozite: amânări de venituri, impozite pe profit și impozite pe vânzări până la sfârșitul anului 2020.

Alte măsuri generale, cum ar fi: protecția falimentului, protecția chiriașilor etc.

Măsuri culturale specifice

Asigurarea socială a artiștilor: ajustarea contribuțiilor pe baza așteptărilor de venit raportate curent.

Securitate financiară pentru beneficiari: renunțare extinsă la cererile pentru evenimente și proiecte culturale finanțate de comisarul federal pentru cultură și mass-media și pentru finanțarea filmelor.

Măsuri ale statului federal (Bundesländer)

Federalismul cultural în Germania (suveranitatea culturală în statele federale în conformitate cu articolul 30 din Legea fundamentală) este, de asemenea, evident în diferitele forme de măsuri de sprijin care sunt puse în aplicare în statele federale - atât în ​​ceea ce privește valoarea finanțării, cât și stabilirea de programe specifice pentru artiști sau instituții culturale. Implementarea practică (autorizațiile de acces, perioadele, gestionarea granturilor etc.) diferă, de asemenea, în funcție de statul federal (a se vedea discuțiile despre acest lucru mai departe).

Baden-Württemberg

Program de stat: Sprijin pentru costurile de trai în curs de desfășurare de 1.180 EUR pe locuitor timp de 3 luni.

Program de ajutor de urgență pentru companiile mici și mijlocii cu 11 până la 50 de angajați, în plus față de programul federal de asigurare a mijloacelor de trai și de reducere a deficitului de lichiditate timp de până la 3 luni, cu suma de 30.000 EUR.

Renania de Nord-Westfalia

Program de ajutor de urgență: ajutor de urgență unic pentru artiști în valoare de 2.000 EUR (acest fond în total de 5 milioane EUR este deja epuizat).

Program de stat pe lângă programul federal pentru companiile mici și mijlocii cu 11 până la 50 de angajați. Programul este configurat pentru a-și asigura mijloacele de trai și pentru a rezolva problemele de lichiditate timp de până la 3 luni fiecare cu suma de   25.000 EUR.

Plata finanțării proiectului, chiar dacă evenimentele sunt anulate și amânate.

Hamburg

Program de urgență al Senatului pentru companiile mici și mijlocii și freelanceri. Măsurile în plus față de programul federal includ: Lucrători independenți 2.500 EUR (federal + stat federal 11.500 EUR), până la 5 angajați 5.000 EUR (federal + stat federal 14.000 EUR) până la 10 angajați 5.000 EUR (federal + stat federal 20.000 EUR ) până la 50 de angajați 25.000 EUR (numai stat federal), până la 250 angajați 30.000 EUR (numai stat federal).

Pachet de ajutor de 25 de milioane EUR pentru instituțiile culturale (inclusiv teatre private și cluburi de muzică) de către biroul pentru cultură și mass-media.

Banca de investiții și promoțională din Hamburg oferă un pachet de stimulare pentru întreprinderile culturale pe lângă fondul național de ajutor de urgență, în valoare de 50 de milioane EUR.

Securitatea finanțării pentru beneficiari.

Amânare fără dobândă a chiriei pentru chiriașii imobilelor urbane.

Măsuri municipale

Unele municipalități au lansat, de asemenea, programe specifice de sprijin cultural. De exemplu, în Köln, instituțiile, inițiativele și festivalurile sponsorizate de Kulturamt Köln au dreptul de a depune cereri la „fondul de urgență pentru cultura gratuită” în valoare de 3 milioane EUR.

Măsuri de sprijin din partea sectorului culturii și mass-media (direct sau indirect)

Socio-cultural

„Land INTAKT” este un program de ajutor de urgență pentru centrele culturale din zonele rurale (până la 20.000 de locuitori) condus de Asociația Federală a Centrelor Socioculturale. Acesta oferă fonduri pentru măsuri de modernizare și investiții legate de programe pe instituție în valoare de maximum. de 25.000 EUR (în cadrul programului de sprijin regulat „Cultura în zonele rurale” al comisarului federal pentru cultură și mass-media, fonduri din Programul federal „Dezvoltare rurală” al Ministerului Federal al Agriculturii).

Un program ad-hoc de finanțare „Inter-Acțiune” de către Fondul Sociocultural. Oferă organizațiilor non-profit sub sponsorizare privată 5000 EUR pentru dezvoltarea de noi formate.

Muzică

Programul de ajutor de urgență GEMA oferă 40 de milioane EUR în două fonduri-umbrelă pentru membri.

Programul de ajutor de urgență al Societății pentru Drepturile auxiliare oferă reprezentanților autorizați ai muzicii care suferă o pierdere de taxe, o sumă unică de 250 EUR.

Ajutor financiar imediat de la fundația German Orchestra. Oferă o plată unică imediată de 500 EUR pentru muzicieni independenți (finanțată prin donații).

Ajutor financiar imediat din revista Crescendo. Oferă muzicienilor o plată unică imediată de 500 EUR (deja finalizată).

Musikland Niedersachsen: Linie telefonică de asistență telefonică.

Artele spectacolului

Programul de finanțare „aveți grijă” de către Fondul pentru arte spectacol: pentru artiștii performanți independenți pentru un proiect de până la 5.000 EUR.

Ajutor unic de urgență de la Performing Arts Alliance în valoare de 500 EUR pentru artiștii care au nevoie de finanțare (finanțat prin donații).

Biblioteci

Program de ajutor de urgență pentru bibliotecile din zonele rurale „La fața locului pentru toată lumea” - prin Asociația Germană de Biblioteci din 15 mai: Fonduri pentru îmbunătățirea echipamentelor digitale și implementarea conceptelor moderne pe instituție în valoare de max. 25.000 EUR (ca parte a programului regulat de sprijin „Cultura în zonele rurale”, a se vedea mai sus).

Muzeele

Program de ajutor de urgență pentru muzeele de istorie locală din zonele rurale prin Asociația Germană pentru Arheologie: Max. 25.000 de euro pe instituție (ca parte a programului regulat de sprijin „Cultura în zonele rurale” a se vedea mai sus).

Film și televiziune

Program de ajutor de 15 milioane EUR de către agenția de finanțare a filmului și finanțare de stat. Finanțarea include sprijin pentru producție, distribuție și video.

Numeroase programe pentru stațiile de difuzare individuale, de exemplu ARD, ZDF, grupul media RTL, ProSieben și Sat1.

Program de ajutor de urgență pentru cinematografele de artă din Berlin și Brandenburg prin Media Board Berlin-Brandenburg.

Discuții

Este necesar un program specific pentru sprijinirea sectorului cultural la nivel federal

La 11 martie, Consiliul Cultural German a solicitat deja propriul fond de ajutor de urgență pentru artiști și lucrători culturali. Guvernul federal a lansat numeroase măsuri de sprijin, dintre care unele se aplică și celor implicați în domeniul cultural. Cu toate acestea, nu există un program federal specific de sprijin conceput pentru a satisface nevoile specifice ale sectorului cultural. Acest lucru este încă solicitat de Consiliul Cultural German (22 aprilie), Consiliul Cultural din Renania de Nord-Westfalia (16 aprilie) și alte asociații, sub forma unui fond de infrastructură culturală.

Interpretarea diferită a instrumentelor federale de sprijin în fiecare stat federal

Programul guvernului federal pentru lucrătorii independenți, liber profesioniști și întreprinderile mici este implementat în cele 16 state federale, dar practic, a fost tratat diferit. De exemplu, în timp ce în NRW fondurile ar putea fi utilizate și pentru viața privată, în alte state federale utilizarea fondurilor a fost rezervată exclusiv pentru costurile de exploatare (comerciale). Această distincție este deosebit de importantă pentru artiști, deoarece, în general, nu au costuri de operare ridicate, dar își folosesc de obicei veniturile (mici) pentru a-și finanța mijloacele de trai. Întrucât guvernul federal insistă asupra utilizării uniforme, NRW și-a schimbat reglementările pe 1 aprilie. O petiție online corespunzătoare prin care cerea ca fondurile să fie folosite și pentru costurile private de viață a fost semnată de peste 100.000 de persoane în câteva zile.

Diferențe în instrumentele de sprijin în fiecare stat federal

Posibilitatea de a solicita servicii de sprijin - în plus față de instrumentele de la nivel federal - este, de asemenea, foarte dependentă de statul în care locuiește solicitantul. Acest lucru se aplică existenței programelor de sprijin, precum și cuantumul subvențiilor de finanțare disponibile. În timp ce unele state, cum ar fi Baden-Württemberg, au un program de ajutor de urgență pentru profesioniștii independenți, care le permite să solicite bani de 1180 EUR pentru o perioadă de până la trei luni, Bavaria oferă 1.000 EUR pe lună în plăți de bază, dar numai pentru membrii sociali ai artiștilor. fond. În Hamburg, lucrătorii independenți pot solicita 2.500 EUR în plus față de fondurile federale. În Bremen, artiștii pot solicita ajutor de urgență de până la 2.000 EUR (în plus față de un program de cumpărare pentru artiști vizuali); în Saxonia-Anhalt 400 EUR;  2.000 EUR. Fondul de sprijin pentru artiștii susținuți în NRW (2.000 EUR pe lună) a fost dotat doar cu un total de 5 milioane EUR, astfel încât doar o mică parte din solicitanți ar putea profita de acest fond. Alte state federale (de exemplu, Berlin și Saarland) au trebuit să renunțe la programele de sprijin din cauza cheltuielilor excesive. În alte state federale nu există - pe lângă programul federal - programe de stat, de exemplu Brandenburg, Saxonia Inferioară, Renania-Palatinat și Turingia.

Discurs despre un sistem de politică culturală după COVID-19

Kulturpolitische Gesellschaft (Asociația pentru Politica Culturală din Germania) a publicat un document de poziție pe 31 martie intitulat: „Politica culturală trebuie să aibă un efect durabil - 10 puncte pentru o politică culturală după pandemia de coroană”. Acest lucru a inițiat discursul despre un sistem de politică culturală după COVID-19. Cererile includ recunoașterea culturii ca fiind importantă din punct de vedere sistemic, integrarea organizațiilor non-profit gratuite în măsurile de sprijin, durabilitatea măsurilor de urgență și continuarea utilizării mai mari a mass-media digitale de către actorii culturali - pe scurt: utilizarea criza ca oportunitate de reînnoire programatică.

Limitarea drepturilor fundamentale

Restricționarea drepturilor fundamentale consacrate în Legea fundamentală, cum ar fi dreptul la întruniri (art. 8, paragraful 1 Legea fundamentală), care a fost invocat de toate statele federale individuale cu referire la Legea privind protecția infecțiilor, a dus la discuții. Acestea sunt efectuate în format tipărit și pe rețelele de socializare, precum și în instanță. Diferite instanțe la nivel de stat sau federal (de la instanțe administrative superioare la Curtea Constituțională Federală) decid cu privire la cererile urgente respective cu hotărâri diferite. Statele federale individuale au ridicat interdicția adunărilor pe 23 aprilie, cu restricții privind numărul de persoane.

sursa

https://www.culturalpolicies.net/covid-19/


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

De ce independent?

Artiștii nimănui

Despre discriminare și lipsa egalității de șanse din muzica românească (1)